Checklista/Prepress/Original

Original

Vår pressavdelning hjälper gärna till med att scanna bilder och göra original efter dina skisser och instruktioner.

Vill du även ha hjälp med idé och layout gör vi även detta. Lämnar du färdigt original ber vi dig följa nedanstående instruktioner.

Vi arbetar i MAC och kan ta emot de flesta filformat. De program vi främst använder är Adobe Illustrator, PhotoShop och InDesign.

Tveka inte att ta kontakt med oss om du har frågor.

Logotyper

Logos skall vara i banor(vektoriserade) i designprogram som Adobe Illustrator (inte bara inmonterade bilder).

Var noga med att ange rätta färger i PMS – som dekorfärg i 100% – eller i CMYK vid fyrfärgstryck.

Bilder

Bilder skall vara högupplösta (inte t.ex bilder kopierade från websida). Se under respektive tryckmetod vilken upplösning som krävs.

Bilder kan sparas i olika format somtiff, eps, pdf och jpeg (maximal kvalité). Undantag är s/v bilder som alltid skall sparas i tiff-format.

Dokument

I dokument gjorda i layoutprogram (Indesign/QuarkXpress) skall alltid bilder och typsnitt bifogas.

Montera bilder och objekt i dokumentet, dra eller kopiera inte in. Tänk också på bildens/objektets format. Slutformat i layouten skall vara ungefär lika stort som origi-nalet.

Om bara del av originalbilden används i layouten beskär den helst först i bild/designprogram.

Screen

Original skall lämnas som öppna och redigerbara dokument i skala 1:1.

För skyltar och andra produkter som inte skall tryckas i 4-färg skall alla objekt och texter vara vektoriserade och rätt färgsatta i 100% PMS, eller annan dekorfärg enligt prov från kund.

Vid 4-färgstryck skall alla bilder och objekt vara i CMYK-färger, eventuella ytterligare färger anges som PMS/ dekorfärg i 100%.

Upplösningen på bilderna bör vara 200 dpi räknat på slutformat.

Tips för optimalt resultat finns på sidan Kultur- & Naturinformation.

Digitaltryck

Digitaltryck ställer i princip samma krav på original som screentrycket, men några undantag finns. Pdf-filer som inte är redigerbara kan användas under förutsättning att de är högupplösta och kontrollerade. För optimal färgåtergivning bör du göra följande färginställningar i ditt program: Skärm: Adobe RGB 1998, CMYK: Coated FOGRA27.

OBS Kolla att inte några texter ligger med övertrycksinställning, risk finns att texten försvinner i trycket.

Digital upplösning

Vilken upplösning bilder skall ha beror på slutformat och betraktelseavstånd. Tumreglerna nedan gäller när bildens mått är satt till 100% av tryckets slutformat. Måttangivelsen är ungefärligt betraktelseavstånd.

< 1m 150-200 dpi
1-2 m 100-150 dpi
3-5 m 50-72 dpi
> 5 m 25-50 dpi

Laser

Original skall vara i s/v i skala 1:1.Helst skall bilden/logon/texten vara vektoriserad. Om du endast har en punktuppbyggd bild skall den ha en upplösning på minimun 1000 dpi i slutformat. Lämnar du originalarbetet till oss för scanning/renritning vill vi ha ett s/v pappersoriginal av god kvalité.

Mer om lasergravyr

Folieskärning

I original för folieskärning skall texter och illustrationer vara vektoriserade (d.v.s. banor eller kurvor) och alla kurvor måste vara slutna. Spara dokumentet i Illustrator-format. Tänk på att kurvor inte får korsa varandra.

Skicka filer

E-post. Lägg filerna i en mapp och komprimera med DropStuff eller Zip.

För tunga dokument, skicka på CD eller USB-minne eller använd t ex www.sprend.se för att skicka dina filer, enkelt och gratis.

Kommentarer inaktiverade.